Vladan Lausevic

Vladan Lausevic föddes 1989 i Teslic, Bosnien och bor idag i Stockholm. Lausevic är social entreprenör och medlem i Demokrati Utan Gränser och medskapare av Syntropia, en intellektuell community för främjande av flytande och decentraliserad demokrati.

Vladan Lausevics identifierar sig som MS-DOS retro gamer och kattperson.

Lausevics text målar upp en bild av hur asylrätten kan flyttas från att vara något som stater ger icke-medborgare till något som ett världsparlament i samverka med lokalsamhällen ger till världsmedborgare.  

Utdrag ur texten “Decentralisera, digitalisera och demokratisera asylrätten”:

“Ofta presenteras Danmark som ett friare samhälle än Sverige men verkligheten är en annan. Under 2010-talet har Danmark blivit mindre tolerant och öppet jämfört med Sverige. Bland annat eftersom förbud som de mot burka och tiggeri innebär en begränsning av människors frihet. De danska socialdemokraterna har även talat om en “nollvision för asylsökande” och att deras politik är  “rättvis och realistisk”. Men den nya lagen är allt annat än rättvis och inte alls speciellt realistisk. Dels eftersom Danmark fortfarande kommer att ha ansvar för asylsökande och staten måste betala för det – oavsett i vilket land de asylsökande befinner sig. Dels eftersom “realismen” vilar på en nationalistisk syn på människa och samhälle i stil med “my nation first” istället för att upprätthålla principen om att stater ska värna om universella värderingar och mänsklig säkerhet. Mycket av den högerpopulistiska och nationalistiska argumentationen kring asylrätten och asylsökande har baserats på att det är mer synd om “oss” och mottagarlandet än om människor som faktiskt flyr från faror och krig.”

Konstnär: Nanna Ståhle