Navid Modiri

Navid Modiri föddes 1983 i Teheran, Iran. Bor idag i Stockholm, föreläsare, poddare och författare.

Navid Modiri: “När vi var barn och vi precis hade kommit till Sverige så hade jag väldigt svårt att sova eftersom jag drömde mardrömmar. Det som räddade mig ur de krigsfyllda scenarion som fyllde min skalle i sömnen var att bläddra i serietidningar. Det var ett sätt att fly från flyktens tunga scener och istället se världen som tecknad. Det formade både min hjärna, mitt språk och mig som person. Att jag tidigt såg världen som en tecknad berättelse och mig själv med pennan i handen. Det var ett sätt att få makt över kriget i mig. Ett sätt att skapa ordning av kaoset. Att skriva har varit mitt sätt att både ta mig fram i livet men också att överleva genom verklighetens slarvigt framkastade symboler och istället forma dem till ord, meningar och berättelser som skapade mening.” 

Modiris text är tidigare publicerad i boken “Hej syster: en personlig berättelse om flykt och mellanförskap” (2017, Forum) och skriven som en fiktiv monolog i mötet med människorna som kom till tågstationen i Malmö hösten 2015.  Utdrag ur texten:
“Hej syster. Välkommen till Sverige. Det här är centralstationen i Malmö. Ställ ner väskan ett tag. Nej, jag behöver inte se ditt pass. Lägg undan dollarsedlarna. Hur har resan varit? Lägg undan dina smycken. Jag vill inte ha dem. De är dina. 

Personerna där borta som har gula västar på sig hjälper alla nyanlända. Eller flyktingar. Eller invandrare. Det spelar ingen roll vad vi kallar dig just nu. Huvudsaken är att du är okej. Är du okej? Bra. Är ni okej alla tre? Din man också? Din son? Bra.

Jag vet att du är tacksam, men du behöver inte tacka. Har de sagt det? Vilka då? Det är deras åsikt. Du behöver inte tro på allt som folk säger. De är människor precis som du och jag, och just nu är många oroliga, för det händer mycket i vårt land. “

Lyssna på Navids poddar Hur kan vi? och Björn & Navid och läs mer om Navid på www.navidmodiri.com 

Konstnär: Nanna Ståhle