Mikael Kinning

Mikael Kinning föddes 1959 i Lomma och bor idag i Höllviken.

Mikael Kinning är f.d. centerpartistisk kommunalpolitiker och har arbetat i film- och TV-branschen i många år. Kinning spelar ukelele hellre än bra och uppmanar alla att hitta ett projekt, ge av din tid och dela med dig av din erfarenhet.

“Det är fan din skyldighet som människa.”

Han text handlar om tiden som kommunpolitiker i Vellinge kommun och kommunens arbete med asylsökande 2015.

Utdrag ur texten “Missade möjligheter”:

“Vellinge var först i landet med att införa integrationsplikt, som bland annat innebär att nyanlända måste delta i SFI-undervisning, samhällsorientering och olika jobbinsatser för att få behålla sin ersättning och bostad. “Att ställa krav handlar om att bry sig” säger Carina Wutzler. Jag kan hålla med om det, men inte när kraven strider mot de intentioner och lagar som kommit till enkom på grund av kommuner som Vellinge, Täby, Danderyd med flera. 

I handlingsplanen för integration står det att läsa att hyreskontrakt tecknas i etableringsboende för nyanlända på 9 – 24 månader. I Vellinge år 2016 blev resultatet av den tidsramen att du efter 9 månader fick ett kort och koncist brev från omsorgsavdelningen om att det nu var dags att städa ur stugan och lämna in nycklarna i kommunhusets reception. Om det var fortsatt svårt att lösa boendesituationen skulle personen vända sig till socialtjänsten. Sedan fanns det en liten knorr längst ner på sidan och här vill jag varna känsliga personer för fortsatt läsning.

Jag parafraserar: “Om ni inte lämnar bostaden vill vi också göra er uppmärksamma på att ni som föräldrar kan komma att bli aktuella för utredning hos socialtjänsten utifrån era barns bästa.””

Konstnär: Nanna Ståhle