Malin Björk

Malin Björk föddes 1972 i Göteborg och bor idag i Bryssel. Björk är vänsterpartistisk politiker och EU-parlamentariker.

Malin Björk älskar nästan alla sporter som har med bollar att göra. Högst på listan står fotboll, men även basket, pingis, badminton, och till och med boule. Bäst av allt blir det när fotboll, feminism, och politik blandas.

Hon vill gärna lyfta fram Fristadsfonden, som hjälper asylsökande som hotas av utvisning genom att bekosta juridisk hjälp, tortyrutredningar, läkarutlåtanden och psykologintyg.

Man kan bli månadsgivare eller bara swisha en engångssumma till
123 350 89 00.
Björks text utgår från hennes erfarenhet som EU parlamentariker och ger bild av utvecklingen av EU:s asylpolitik efter 2015.

Utdrag ur texten “Ett öppet, demokratiskt Europa som respekterar mänskliga rättigheter”:

“Våren 2016 slöt EU till exempel ett skamligt avtal med Turkiet om att stoppa människor från att ta sig in i EU. Det skedde genom löften om stora ekonomiska bidrag, till stor del finansierade genom bistånd. EU-biståndet betalar alltså i praktiken för flyktingläger i Turkiet, i gengäld mot att flyktingarna inte får ta sig vidare. Sommaren 2017 utökade också EU stödet till Libyens kustbevakning med 46 miljoner euro från en av EU:s biståndsfonder. Detta trots att Amnesty, Human Rights Watch och FN sedan länge rapporterat om grova övergrepp som begås av miliser i Libyen, däribland kustbevakningen. FN:s människorättschef Zeid Ra’ad Al Hussein är mycket kritisk mot EU:s agerande, och har bland annat sagt att “det lidande som migranter som hålls fängslade i Libyen tvingas utstå är en skandal för mänsklighetens samvete”.

Vi har också sett hur EU alltmer militariserat sina gränser. EU:s gränspolismyndighet Frontex är en verksamhet som vuxit enormt de senaste femton åren. 2005 var Frontex budget runt 60 miljoner kronor. Idag ligger den på hisnande 5 miljarder kronor. Sedan flera år tillbaka har det kommit rapporter från människorättsorganisationer som vittnar om misshandel, tortyr och olagliga pushbacks (direktavvisningar) av flyktingar vid EU:s yttre gränser, till exempel i Grekland och Kroatien. Nu finns också tydliga bevis för att inte bara olika nationella gränspoliser, utan även EU:s egen gränspolis, Frontex, begår grova människorättsbrott.”

Konstnär: Nanna Ståhle