Linda Åkerström

Linda Åkerström föddes 1980 i Stockholm där hon fortfarande bor kvar. Åkerström är ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska freds- och skiljedomsföreningen där hon idag fokuserar extra mycket på att stoppa svensk vapenexport till de länder som krigar i Jemen. Därför är det kanske förvånande att hon tävlade i skytte i högstadiet och fortfarande tycker att det är jättekul att skjuta prick.

Linda Åkerström text handlar om den svenska vapenexporten och inkluderar även en katalog med bilder på de vapen vi exporterar. Texten och bilderna är sedan tidigare publicerade i boken “Den svenska vapenexporten” på Leopard Förlag. Illustratör är Knut Stahle.


Utdrag ur texten “Vad säljer Sverige?”:
“We are what we do”
Saabs VD Håkan Buskhe i Saabs code of conduct.

“Stoppa Sveriges vapenexport! Just nu är det särskilt viktigt att stoppa exporten till de länder som krigar i Jemen och som är ansvariga för den katastrofala humanitära situationen i landet.” Illustratör för vapenkatalogen är Knut Stahle.

Utdrag ur texten “Vi är vad vi gör & Vapenkatalogen”:

“Det är inte alltid helt lätt att förstå vad vapenexporten från
Sverige egentligen består av. Vissa vapensystem är välkända i
debatten, som till exempel stridsflygplanet Jas Gripen. Många
känner också till granatgeväret Carl-Gustaf och Boforsaffären
på 1980-talet gjorde Bofors haubitsar välkända. Radarsystemet
Erieye fick också stor uppmärksamhet i samband med den så
kallade Saudiaffären 2012. Andra system kan vara storsäljare
utan att någonsin figurera i mediedebatten. Exakt vad som
sålts, till vilken mottagarstat och av vilket företag är bland det
svåraste att få reda på för den som vill granska exporten utifrån.
Mycket få vapensystem är till hundra procent tillverkade i Sverige, eller i något enskilt land för den delen. Går det överhuvudtaget att prata om svenska vapen? Det är regel i dag att ”svenska” system också innehåller komponenter eller delsystem tillverkade i andra länder. Jas Gripen är ett exempel på krigsmateriel som brukar kallas svenskt, kanske det mest svenska, men som i själva verket är en mycket internationell produkt som skulle vara väldigt svår att producera på annat sätt. Hälften av Jas Gripens delar kommer från andra länder än Sverige, främst från Tyskland, USA, Frankrike och Storbritannien.”

Konstnär: Nanna Ståhle