Kinna Skoglund

Kinna Skoglund föddes 1968 i Huskvarna och bor idag i Göteborg. Hon är socionom och medgrundare av nätverket #vistårinteut.

Tillsammans med journalisten Adam Sjöborg jobbar Kinna Skoglund på att ge ut boken “12 samtal – en handlingsplan för hopp” och sätter själv även ihop en bok som har sin utgångspunkt från #vistårinteuts pressmeddelanden mellan 2016 och 2021.

Skoglunds mamma är textillärare och som liten kunde Kinna sitta i timmar och sortera knappar på olika sätt: efter färg, storlek, antal hål etc.

Skoglunds text i denna bok handlar om grundandet av #vistårinteut, om de ändringar i lag och praxis kring migration som skett efter 2015 och vilka konsekvenser det fått för människorna som drabbas.   

Utdrag ur texten “Vi står inte ut”:

“I slutet av september 2016 träffades fyra personer på Stadsbiblioteket i Göteborg för första gången och våra hjärtan fann varandra direkt. Trots att vi inte kände varandra sen innan föddes snabbt en övertygelse som sedan har varit grunden för den rörelse vi bestämde oss för att starta – #vistårinteut. 

Vi var två socionomer, en lärare och en behandlingspedagog som förstod att den dystopi som Sara Edvardsson Ehrnborg, en av oss fyra, hade skrivit om i ett inlägg på Facebook skulle bli verklighet om några år. Inlägget handlade om att den tillfälliga utlänningslagen som antogs i riksdagen sommaren 2016. Den som skulle skapa andrum för oss i Sverige, men istället skapade en kaotisk situation för barn och unga som flytt till vårt land. Helena Lindroos läste texten och tog kontakt med Sara och frågade om hon fick starta en Facebook-grupp. Jag hittade både texten och  facebookgruppen snabbt och tog då kontakt med Sara och Helena och frågade om jag fick göra en film. Filmen skulle produceras tillsammans med det sociala företaget Mediatorget, som jag har varit med och startat, och behandla de systematiska rättsövergrepp ungdomar utsätts för. Sissel var Helenas chef på ett av Räddningsmissionens hem för vård eller boende (även kallat HBV-hem). Så kom det sig alltså att grundarna till #vistårinteut, Sara, Helena, Sissel och jag, sågs för allra första gången den 27 September.”

Konstnär: Nanna Ståhle