Julia Wiklander

Julia Wiklander

Julia Wiklander föddes 1987 i Stockholm, växte upp i Egypten, Pakistan och Indien och bor idag i Malmö. Wiklander är nationalekonom och entreprenör.

Julia Wiklander är grundare av den globala medieplattformen Girls’ Globe som stöttar aktivister och organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och jämställdhet runt om i världen.

Genom Grow & Redefine, ett nybildat projekt som hon startat tillsammans med sin man, hjälper de entreprenörer att bygga en hållbar grund till sitt företag, för att ha en större positiv inverkan på världen och sitt eget liv.

Wiklander älskar havet och drömmer egentligen lite om att jobba med att restaurera korallrev.

Hennes text lyfter fram att insikten om att vi själva kan vara de som behöver fly i framtiden borde ligga till grund för ett värnande av asylrätten. Hon ger också konkreta tips på vad du som läser detta kan göra för att lära dig mer om varför asylrätten ska försvaras.

Utdrag ur texten “Människors lika värde i en kris av rasism och polarisering”:

“För mig är Sverige ett land som står för frihet, öppna och välkomnande landskap, och människors lika värde och liv värderas högt. Alla ska ha lika möjligheter och, oavsett bakgrund, behandlas med värdighet och solidaritet. Under ett välkänt tal 2014 uppmanade statsminister Fredrik Reinfeldt svenskar att öppna sina hjärtan till de flyktingar som söker sig till säkerhet i Europa. Men under de senaste åren har Sverige ändrat sin hållning, stängt sina gränser och strängt begränsat möjligheterna för asylsökande att stanna i landet. 

I skrivande stund utvisas människor från Sverige, flyktingar som lärt sig svenska och som byggt trygga nätverk i skolor, kyrkor och föreningar. De utvisas på grund av en misstroendekultur som drabbat svenska institutioner. Svenska handläggare tror helt enkelt inte på deras berättelser.  I Europa har räddningsaktioner till sjöss blivit kriminaliserade, eftersom icke-statliga räddningsfartyg inte längre får utgå från Italiens hamnar. Pia Klemp, en tysk båtkapten för båten Luventa, och hennes kollegor står inför tjugo års fängelse och fasansfulla böter för att hon räddat människor från att drunkna i Medelhavet. I oktober 2020 kritiserade FN Italiens agerande mot räddningsaktioner offentligt och krävde att fallet läggs ner. Några månader senare, i januari 2021 las åtalen ner mot sex personer i besättningen på Luventa, men de fyra andra riskerar fortfarande upp till tjugo års fängelse. Ett flertal andra, anställda vid humanitära organisationer som bland andra Save the Children och Médecins Sans Frontières, är också åtalade för sitt räddningsarbete i medelhavet.”

Konstnär: Nanna Ståhle