Gustav Fridolin

Gustav Fridolin

Gustav Fridolin föddes 1983 i Vittsjö och bor idag i Rissne. Han arbetar som folkhögskollärare och skriver licentiatavhandling vid Göteborgs universitet. Gustav Fridolin är också ambassadör för Håll ihop Sverige! som arbetar för amnesti för ensamkommande.

Han har tidigare varit språkrör för Miljöpartiet och utbildningsminister.

Fridolins text lägger fram asylrätten som en ovillkorlig mänsklig rättighet.

Utdrag ur texten “Évian”:

“Berättelsen om konferensen i franska Évian 1938 är berättelsen om världen som den ser ut när asylrätten inte finns. 

Roosevelt bjöd in hela den fria världen till nio sommardagars konferens. Aganden var tydlig. 125 000 människor, mest judar, beräknades redan ha flytt diskriminering och tilltagande förföljelse i Tyskland och Österrike. Politiker i Europa och USA pressades av ”judedebatten”, som det kallades, och nu avkrävdes de svar.

Konferensen hölls inte i hemlighet. Tvärtom. 24 frivilligorganisationer och över 200 journalister följde förhandlingarna. Adolf Hitler kommenterade det hela syrligt med att om de länder som så hårt kritiserat hans lagar och ”uttryckt sådan sympati för dessa kriminella element” nu visade sig beredda att ta emot judiska flyktingar så var han minsann redo att ge fri lejd. ”På lyxfartyg, om så krävs.”

Protokollen vittnar om en konferens inte så olik någon annan. Talen avlöste varandra. Alla uttryckte sin innerliga och förment uppriktiga oro. Men när det kom till frågan om att göra något, så blev det genast svårare. Ingen ville upprätta en säker passage för judiska flyktingar. Knappt någon ville acceptera att de flyende som redan kommit till ens länder skulle få stanna. Flera länder beklagade sig öppet, de hade ju nu redan ett ”judeproblem”, som de sa, och därför kunde de tyvärr inte ta emot fler flyende. De som inte nåtts av några flyktingar än, såg gärna att det förblev så. Australiens representant, av alla, uttalade: ”[vi har] inte något större rasproblem, och [är] inte heller intresserad av att importera något”.”

Konstnär: Nanna Ståhle