Gudrun Schyman

Gudrun Schyman föddes 1948 i Täby och bor idag i Simrishamn. Schyman är före detta partiledare i vänsterpartiet samt talesperson för Feministiskt initiativ.

Gudrun Schyman har lång politisk erfarenhet som kommunpolitiker, riksdagsledamot, partiledare och som grundare till Feministiskt initiativ.

Hennes idé om politiken är att det aldrig får vara långt mellan talarstolen och torget.

Schymans text talar till vår solidariska sida och uppmanar oss att välkomna människor i nöd.

Utdrag ur texten “Det borde inte vara svårt”:

“När en ung kvinna sätter sig i den rangliga båten, med det lilla barnet hårt tryckt intill sig, beredd att våga livet, då finns det ingen annan utväg kvar. Det borde stå klart för var och en.

De senaste årens brutalisering och kriminalisering av flyktingsituationen kommer i historien beskrivas som den stora skammens tid. Den tid då västvärldens politiska ledare kastade humanismen överbord, den tid då politiken totalt kapsejsade och Medelhavet blev ett dödens hav.

Tillsammans måste vi göra den här perioden så kort som möjlig och då måste det bli en självklarhet för fler att värna och stärka asylrätten –  genom att ge familjer full rätt och möjlighet att återförenas, genom att återinföra permanenta uppehållstillstånd, genom att alltid särskilt värna sjuka och unga och genom att öka insatserna för integrering.”

Konstnär: Nanna Ståhle