Agnes Hellström

Agnes Hellström

Agnes Hellström föddes 1979 i Västerås, Sverige och bor idag i Stockholm. Hellström är ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen och extra stolt över Fredsakademin, ett fredligt alternativ till värnplikten, där unga får verktyg att engagera sig för hållbar fred och säkerhet. Läs gärna mer på fredsakademin.se.

Agnes Hellström har även ett färdigt bokmanus i byrålådan där de flesta karaktärer heter fred på olika språk (Fred, Shanti, Baris, Mir, Paz mm) som vi hoppas ska bli utgiven någon gång i framtiden. Hellströms text handlar om hur den svenska vapenexporten bidrar till att driva människor på flykt och därmed skapar att ansvar hos oss att även hjälpa de som måste lämna sina hem.

Utdrag ur texten “Tyngden av frihet och skuld”:

“1986 såldes en stor mängd vapen till Indien, trots dess inblandning i väpnad konflikt. Senare avslöjades att mutor betalats ut för att vinna affären. Sverige säljer än idag krigsmateriel till såväl Indien som Pakistan. Neutralt kanske någon tycker, att ge båda sidor av en väpnad konflikt tillgång till potenta vapen? Men snarare än neutralitet är det en medskyldighet till situationen när man ger bränsle åt en utdragen väpnad konflikt. Svenska Freds har i många år samlat exempel, synliggjort korruptionsskandaler och spridit exportstatistik. I lika många år har vi kämpat för att stoppa den svenska vapenexporten. Den kostar oss vår trovärdighet som fredsnation och den kostar otaliga människoliv. Vi har kämpat för skarpare lagar och påminner om att en feministisk utrikespolitik är oförenlig med en vapenexport till diktaturer där mänskliga rättigheter kränks. Men den svenska vapenexporten tillåts fortsätta och den ökar. Ett 30-tal mottagarländer är nu ett 60-tal. 2019 exporterade Sverige krigsmateriel till ett värde av 16,3 miljarder kronor, en ökning med 40 procent jämfört med året innan.”

Konstnär: Nanna Ståhle